Miracolul din viața lui Mihăiță Neșu: ”Am trăit ajutorul divin!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Parchetul instantei supreme solicita dosarul tortionarului Alexandru Visinescu

Parchetul instantei supreme solicita dosarul tortionarului Alexandru Visinescu

De: Cancan 08/08/2013 | 19:16
Parchetul instantei supreme solicita dosarul tortionarului Alexandru Visinescu

Parchetul de pe langa ICCJ a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului impotriva tortionarului Alexandru Visinescu.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), impotriva lui Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 – 1963, pentru a analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

Solicitarea vine dupa ce, miercuri, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

„In ceea ce priveste incadrarea juridica a faptelor si eventuala incidenta a normelor privind prescriptia, acestea pot fi analizate numai dupa efectuarea de cercetari in cauza”, precizeaza reprezentantii PICCJ.

IICCMER a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.

„IICCMER a solicitat parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav – pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii”, a declarat atunci presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Muraru a explicat ca faptele savirsite de Visinescu sunt de o gravitate deosebita.

„Practic, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie ca este vorba despre marturiile fostilor detinuti politici, de amanuntele oferite de catre fostii subalterni sau de documentele din arhive, arata ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau”, a mai spus presedintele executiv al IICCMER.

Astfel, in urma investigatiilor desfasurate in ultimele luni de catre reprezentantii institutului, au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, in perioada in care lt.-col. (r.) Alexandru Visinescu (88 de ani, in prezent) a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

„Regimul de detentie poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare”, a precizat presedintele IICCMER, care a explicat ca, simultan cu denuntul penal, institutul a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Visinescu, probe care constau in cateva sute de documente de arhiva si marturii.

Potrivit presedintelui excutiv al IICCMER, regimul de exterminare pus in aplicare de lt.-col. (r.) Visinescu este caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor si a ingrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament si, nu in ultimul rand, prin decesele survenite.

„Conditiile de viata din penitenciarul Ramnicu Sarat au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, rezultate in cateva cazuri cu decesul detinutilor, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. Alexandru Visinescu. Aspectul de ferocitate reiese din relatarile supravietuitorilor despre regimul de teroare condus de Visinescu. Cele descrise in legatura cu izolarea completa a detinutilor, precum si in legatura cu bataile pe care le primeau detinutii in mod frecvent si fara un motiv anume, subliniaza inca o data cruzimea cu care detinutii politici erau torturati fizic si psihic”, a mai aratat Andrei Muraru, precizand ca regimul impus nu oferea sub nici o forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, aducand astfel grava atingere dreptului la viata ca drept fundamental al omului.

In calitate de comandant de penitenciar, potrivit Regulamentului de functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP), Alexandru Visinescu, era direct responsabil de „viata detinutilor”, iar ansamblul conditiilor de detentie era organizat „sau cel putin tolerat” de catre acesta, Visinescu fiind singura persoana in masura sa ia decizii in ceea ce priveste conditiile de detentie, arata IICCMER.

Reprezentantii institutului au mai aratat ca intre anii 1956 si 1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat (Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Placinteanu, Victor Radulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu), cauzate de: colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv – ileus paralitic ireversibil – asa cum rezulta din procesele verbale de constatare a decesului, in documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutritiei.

De asemenea, IICCMER a depus la parchet plangerile detinutilor legate de tratamentele primite, asa cum sunt consemnate de referatele supraveghetorilor (plangeri pentru care au primit zile de izolare), ca marturii ce contrazic documentele legate de vizitele medicale.

Inainte de a fi numit in functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii in sistemul penitenciar, activand in unitatile carcerale Mislea si Jilava, la inceputul anilor ’50.

Visinescu a lucrat in cadrul grupei operative a inchisorii in perioada decembrie 1954 – aprilie 1956.

Decizia autoritatilor de a dezafecta penitenciarul Ramnicu Sarat l-a propulsat pe fostul comandant in functia de inspector in cadrul aparatului central al Directiei Generale a Penitenciarelor.

Ulterior, intre 1965 si 1976 a detinut functii de conducere in cadrul inchisorilor Ploiesti si Ilfov si a predat la scoala de subofiteri de penitenciare.

Potrivit cadrului legal de functionare, institutul este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept.

Potrivit IICCMER, Alexandru Visinescu este primul dintr-o lista cu 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP) care au exercitat functii in perioada 1950-1964.

Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc in Romania. Proiectul prin care sunt deconspirate faptele acestora este realizat de IICCMER in parteneriat cu Gandul.

Presedintele executiv al IICCMER a precizat ca in perioada urmatoare va fi prezentat cel de-al doilea caz investigat, respectiv cel al unei persoane care ar fi vinovata de moartea a peste 40 de detinuti, in citeva luni, alti 40 de supravietuitori fiind identificati.

R.N.

Banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de...
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile...
Un adolescent plecat cu familia în vacanță în Dubai a cunoscut o fată. Idila îl costă un an de închisoare
Un adolescent plecat cu familia în vacanță în Dubai a cunoscut o fată. Idila îl...
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar...
Ce spune Simona Bucura-Oprescu, nominalizată pentru ministerul Muncii, despre înghețarea pensiilor în 2025
Ce spune Simona Bucura-Oprescu, nominalizată pentru ministerul Muncii, despre înghețarea pensiilor în 2025
Coloană de mașini la deschiderea noului tronson din Autostrada Moldovei – VIDEO
Coloană de mașini la deschiderea noului tronson din Autostrada Moldovei – VIDEO
Cutremur în România, cu doar o zi înainte de Ajunul Crăciunului! În ce zonă neobișnuită a avut loc seismul și ce magnitudine a avut
Cutremur în România, cu doar o zi înainte de Ajunul Crăciunului! În ce zonă neobișnuită...
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea...
Când își doresc să aibă un copil Valentin Sanfira și Codruța Filip? Cei doi s-au săturat să primească această întrebare de la cei din jur:
Când își doresc să aibă un copil Valentin Sanfira și Codruța Filip? Cei doi s-au...
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de...
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie:
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu...
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu...
Ultimele produse Parkside în 2024 – Ce găsești la Lidl pe final de decembrie
Ultimele produse Parkside în 2024 – Ce găsești la Lidl pe final de decembrie
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce...
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți...
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu....
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet: 'VĂ ROG să....'
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet:...
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Cum se împarte puterea: PSD - Ciolacu premier şi 8 ministere / PNL ia Senatul prin Bolojan şi 6 ministere / UDMR preia 2 ministere puternice
Cum se împarte puterea: PSD - Ciolacu premier şi 8 ministere / PNL ia Senatul...
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la  bani
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
HOROSCOPUL runelor în 2025. Zodiile care încep anul cu noroc și au parte de o schimbare majoră
HOROSCOPUL runelor în 2025. Zodiile care încep anul cu noroc și au parte de o...
Daniel Bîrligea, cucerit definitiv de iubita lui. Antonia este de o frumuseţe răvăşitoare
Daniel Bîrligea, cucerit definitiv de iubita lui. Antonia este de o frumuseţe răvăşitoare
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a...
Michael Schumacher, bunic pentru prima oară! Fiica sa, Gina, este însărcinată
Michael Schumacher, bunic pentru prima oară! Fiica sa, Gina, este însărcinată
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află...
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E o rânduială a firii”
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E...
Carmen Harra, previziuni îngrijorătoare pentru 2025. Urmează un an greu pentru români
Carmen Harra, previziuni îngrijorătoare pentru 2025. Urmează un an greu pentru români
×